Prevedi

En-Hakore


No Bog rascijepi šupljinu koja bijaše u Lehiju i poteče iz nje voda. Kada se napio, povrati mu se duh i on oživje. Stoga ga nazva En-Hakore*, a u Lehiju je sve do danas. Suci 15,19
 

*En-Hakore (heb.) = izvor onoga koji vapi

Samson je, uz Božju pomoć, izvojevao veliku pobjedu nad Filistejcima. No nakon toga bio je silno žedan. Molio se Bogu i Bog je učinio čudo napojivši ga iz jednog izvora. Pritom uočavamo dvoje:

1. Izvor nije nazvan „izvor onoga koji je žedan“, nego „izvor onoga koji vapi“. To je važno. U prvome planu nije žeđ, nego Samsonova molitva i Božji odgovor na nju. Neće nevolja dovesti do Božjeg djelovanja – premda je On ponekad i milosrdan i milostiv te daje nešto bez da ga molim za to – nego moj vapaj će pokrenuti Božje srce i ruku. On želi čuti moju molitvu kako bi odgovorio na nju i iskazao svoju veličinu.

Pitanje: Koje uslišane molitve se možeš sjetiti iz prethodnih dana ili tjedana? Gdje je Bog odgovorio ne samo na tvoj problem, nego sasvim konkretno na tvoju molitvu?

2. Taj izvor nije bio jednokratan izvor – koji danas jest, a sutra je presušio. On je poslužio Samsonu u njegovoj potrebi, ali postojao je i ono doba kada je bila pisana Knjiga o sucima. Dokaz Božje naklonosti bio je od koristi drugima tijekom još mnogih godina. Iskustva koja su drugi imali sa svojim Gospodinom, mogu i za tebe i tvoju vjeru postati ohrabrenjem. Ili, iskustva koja si ti imao sa svojim Gospodinom mogu ojačati druge.

Pitanje: Koja „stara mudrost“ ti je proteklih dana postala opet nova i važna? Gdje si i sam imao iskustvo o kojemu su ti drugi ranije pričali, ili kojega si iznova postao svjestan?

Iz dnevnog čitanja „Der Herr ist Nahe“ © CSV Hückeswagen

Nema komentara: